Patrimoni natural
-
Continuant amb la sèrie de treballs d'investigació i divulgació sobre motius teuladins, ara l'hi ha arribat el torn al paisatge vegetal. El projecte naix amb la idea de donar una visió, senzilla alhora que rigorosa i d'allò més completa possible, de l'ampla diversitat vegetal que aplega el terme de Teulada. Hem procurat recollir la major quantitat de dades i reflectir-les d'una manera amena i intel·ligible per a tot tipus de lector, sense oblidar la vocació de divulgació que tenen tots els treballs d'aquesta sèrie.
Associació Cultural ...
Banyuls Pérez, Baptista - Soler Marí, Jaume X El paisatge vegetal de Teulada (la Marina Alta)
-
Índex: Presentació. - Pròleg. - Les pesqueres, una aventura per la supervivència. - Les pesqueres: passat, present i futur. - Dels autors per al lector. - PART I: Introducció (Introducció general - Objectius i antecedents - Sobre la metodologia), Introducció al medi físic de les pesqueres (Localització i característiques geogràfiques - Geologia (Estatrigrafia, Tectònica, Geomorfologia i topografia) - Edafologia - Climatologia (Les precipitacions, Temperatures i vents) - Sobre la vegetació terrestre i marina. Zonació litoral - Home i història a la comarca de les pesqueres (El llegat cultural. Antics pobladors, Evolució dels pobladors des de la conquesta cristiana, Activitats agropequàries, Indústria). - PART II: ¿Què son les pesqueres? (Què és una pesquera de cingle?, Tipus de pesquera de cingle, Com es construeix o constitueix una pesquera? Els elements materials: components infraestructurals,aïnam i utillatge) - Fases al voltant de l'activitat pesquera (Reparació de la vianda i els aparells, Anada cap a la pesquera, Arribada a la pesquera i preparatius, Pesca, Tornada, Venda del peix) - Tècniques de captura (La llum artificial. Important elemental per a la captura del peix) - El calendari del pescador de pesquera de cingle - L'etnobotànica al món de les pesqueres - Les pesqueres (Introducció, Pesqueres del terme de Calp, Pesqueres del terme de Teulada, Pesqueres del terme del Poble Nou de Benitatxell, Pesqueres del terme de Xàbia, Localització gràfica de les pesqueres) - Peix de pesquera (Introducció, Catàleg comentat d'espècies). - PART III: Els pescadors de pesquera (Qui o què són els pescadors de pesquera de cingle?, Terra sobre mar, La vida al voltant del món de les pesqueres, Sinistralitat, La Guàrdia Civil i els pescadors) - L'etnolingüística de les pesqueres (Introducció, Lèxic, Expressions i refrans) - Aproximaciò històrica a les pesqueres de cingle (Antoni Quart i Sapena: el terratinent ofegat a la pesquera: 11/2/1570, La pesca als segles XVI-XVIII: una activitat perillosa i reglamentada, Pervivència de les pesqueres a les Costes de Xàbia al segle XVIII, A. Sáñez Reguart: un historiador de la pesca i les seues arts fins al s.XVIII, Les pesqueres de cingle al Poble Nou, herència del passat, L'enceser, pescador de canya i trepitjador de raïms) - Situació actual de les pesqueres a la Marina Alta (Com es deixaren d'adiar les pesqueres). - Ànnex bibliofràfic: Fonts documentals de les pesqueres i bibliografia general (Fonts antigues, Fonts recents, Relació bibliogràfica general.).ç
Associació cultural ...
Barber i Vallès, Antoni - Gurdiola i Mora, Ismael - Almenaria i Sebastià, Miquel Nits i peixos a les pesqueres de cingle. Estudi etnogràfic i històric de les pesqueres de cingle de la Marina Alta
-
Índex: Pròleg. - Introducció. - Una primera ullada (Dades ambientals bàsiques: Trets climàtics, Demografia, Aspectes socioeconòmics, Activitats agraries i pesqueres tradicionals, Els recursos hídrics, El consum d'aigua, La gestió dels residus urbans, Aigües residuals, Classificació i usos del sòl, El patrimoni històricoartístic i cultural.). - Entendre el paisatge (Aspectes geològics: Teulada dins del Prebètic oriental, La neotectònica, L'edat de les roques. Estratigrafia, Litologia. La natura del rocam. - Les formes del territori: Geomorfologia (El modelat fluvial, El modelat en vessant, El modelat litoral. Formes de dipòsit versus formes d'erosió.). - Uns sols en una situació difícil: Els sòls del terme ( Els sòls rojos, Els sòls rojos al·luvials, Els sòls desenvolupats sobre el tap, Els particulars sòls de la marjal i de les platges.). - Vegetació: Enquadrament biofeogràfic, Distribució de la vegetació al terme, Les formacions vegetals. - El medi visual. - Valoració ambiental). - Unitats del paisatge (La vall de benissa, La façana marítima, La xarxa de drenatge, L'anticlinal de la solana-cel·leste, L'altiplà al·luvial, L'anticlinal de la granadella). - Conflictes i oportunitats per a la sostenibilitat. - Glossari. - Bibliofrafia. - Annex cartogràfic. - Annex fotogràfic.
IECMA i Ajuntament d...
-
Entre navegants és ben sabut que la mar es crea primer amb la mirada i després s'intenta explicar amb algunes paraules precises. Probablement, les aigües que els autors han solcat a bord del Libeccio, des del delta de l'Ebre fins a la Mar Menor, deuen haver pres dierents formes, lllums i sentiments fins a omplir la memòria de cadascun per separat, però la veu que se sent en aquest llibre és una sola veu. Aquests navegants, Tono Fornes i Juan Gargallo, són professors de ciències de la natura i de literatura, respectivament, però en aquest llibre insòlit, ple de la saviesa que només atorguen mil sols, mil singladures, han donat una lliçó de mar en què el lector pot respirar la mateixa felicitat que ells han gaudit. De mas estant és un llibre en què l'antic món mariner valencià, les peripècies de la navegació, la geografia costanera i les referències històriques i literàries vertebren un extens poema narratiu sobre la mar.
Tàndem Edicions
Fornés, Tono - Gargallo, Juan De mar estant. Tapa dura de grans dimensions
-
A pesar de comptar amb una superfície oliverera limitada, les excel·lents condicions climàtiques i edafològiques de les comarques alacantines han permés el desenrotllament, al llarg del temps, d'unes varietats d'olives idònies per a l'elaboració de l'oli d'oliva. És el cas del blanquet, alfafarenca i calloseta autòctones, però també d'altres que l'agricultor ha sabut adaptar i cultivar com pròpies, extraient el millor de cada una per a aconseguir olis de reconegut prestigi. Prova d'això són els guardons atorgats a diferents produccions alacantines, i als que els productors pretenen continuar optant, per mitjà de la millora de la qualitat dels processos i la promoció de marques que amplien el camp de comercialització dels nostres olis. En este sentit, la recent creació de la Denominació d'Origen d'Oli d'Oliva de la Comunitat Valenciana, que contempla la inclusió de les varietats "Montaña d'Alicante" i "Vinalopó" oferirà l'impuls comercial i la certificació de qualitat necessaris per a afrontar els nous reptes del sector. Una trajectòria de futur per la que apostem, sens dubte, des de l'àrea de Foment que humilment presidisc. Així, doncs, l'obra que es prologa pretén ser un homenatge a la importància d'este cultiu en la província, als que treballen dia rere dia en el seu cultiu i desenrotllament, i també a tots els que disfrutem amb la qualitat del nostre oli d'oliva.
Diputació provincial...
García Fernández, Nieves (Coordina) El olivo, el aceite y las almazaras de la provincia de Alicante
-
Catàleg d'exposició. L'exposició Fibres. La natura teixida és una oportunitat per a mostrar a la societat gandiana i a la valenciana en general, part de l'herència cultural lligada a uns sabers i oficis tradicionals. Ens trobem en un present urbà i industrial gràcies a un dinamisme social i econòmic, però qie fins fa poc conservava una estreta relació amb el món rural. Este vincle confereix un coneixement dels recursos naturals i la saviesa del seu aprofitament i transformació, materialitzada en els objectes de l'exposició. La sensibilitat cap a estos sabers, i la recuperació del patrimoni material i immaterial, és la que ha originat la col·lecció etonològica de Gandiam fruit d'un treball exhaustiu de recopilació de Frederic Artés. Esta exposició dóna a conéixer la importància històrica de les fibres per a la nostra societat i cultura. Aprofundix en el coneixement de les plantes, del seu ús per a les necessitats quotidianes, a través de l'artesania de les fibres vegetals. Descobrix la unió entre natura i cultura, indivisible i necessària per al present i futures generacions.
Ajuntament de Gandia
IDEARI Coop. V (comissariat) Fibres. La natura teixida
-
Proposta d'un Sistema d'Espais Naturals Protegits a les Comarques Centrals Valencianes és un treball que proposa unes mesures per a una part del territori de les CCV que, per raons generalment relacionades amb les característiques naturals o ambientals que té, mereix disntigirse de la resta amb uns estatus de protecció especial. Es proposa un model alternatiu que passa per la definició i l'estructuració d'una xarxa territorial integrada d'espais naturals d'interès i protegits, així com pels corredors ambientals de contacte que convertesquen aquesta xarxa, anomenada Dianat XXI, en un vertades element de vertebració territorial, que evite l'aïllament dels espais naturals dins d'un entorn degradat, i que garantesca el compliment dels objectius que es persegueixen amb la protecció. En aquest estudi s'identifiquen almneys 27 àrees que mereixen la consideració d'Espai Natural d'Interés per a la Protecció, s'analitzen els seus avlors i l'estat acgtual de conservació, i, a més, es formulen una sèrie de propostes per a millorar-ne la gestió.
Xarxa d'Institucions...
Mansanet Terol, Carles Mª - Nebot i Cerdà, Josep R. - Villaplana Ferrer, Jesús Proposta d'un Sistema d'Espais Naturals Protegits a les Comarques Centrals Valencianes
-
Setze especialistes han elaborat uns treballs rigorosos que, en conjunt, ens aporten un coneixement global i detallat alhora, de l'estat del territori valencià en el moment present. Si el territori que constitueix el planeta Terra és la llar gran que acull tots els éssers vius, el territori valencià és la nostra llar petita. De la seua riquesa i diversitat biològica depèn en bona mesura el nostre futur. Un futur valencià que volem net, saludable i bell. Per això animem a conéixer el nostre País i, coneixent-lo a estimar-lo. Amb el present llibre pretenem aportar-hi el nostre granet d'arena.
Escola Valenciana. F...
Miquel, Carme (coordina) Llibre verd del territori valencià
-
Després de 25 anys d'excursions per la Vall de Gallinera, la major part eixint caminant des de Benirrama, vam decidir sistematitzar les nostres observacions botàniques; de manera que en el darrer any i mig fotografiat i identificat centenars d'espècies de plantes vasculars. Presentem en aquest primer volum de la nostra Flora de la Vall de Gallinera 300 espècies. Sempre que ha estat possible, perquè ja estaven publicades les corresponents famílies, hem seguit els criteris de la Flora Ibérica del C.S.I.C. Ens han resultat també d'utilitat la Flora Manual dels Països Catalans i l'Herbari Virtual del Mediterrani Occidental. La sinonímia i els noms vulgars en català que apareixen a l'Índex d'Espècies s'han consultat a la bibliografia esmentada. Coneixedors de la nostra afició, més d'un amic/amiga ens ha preguntat en alguna ocasió pel nom d'alguna planta. Esperem que aquest llibret els siga d'utilitat i conribueixi a fer créixer el seu interès per la rica i diversa flora de la nostra estimada Vall.
Acció Ecologista-Arg...
Navarro Campos, Cristina - Navarro Matheu, Víctor 300 plantes de la Vall de Gallinera
-
La creixent afició per les activitats a l'aire lliure, en especial per l'excursionisme en totes les seues formes, i l'augment de l'estima per la naturalesa creen la necessitat de llibres com aquest. Es tracta d'una obre útil i pràctica que convida a portar-la en la butxaca per poder reconèixer i saber-ne de l'ús de les principals plantes que ens trobarem pel nostre territori.
Edicions Tívoli - IE...
Orengo Contreras, Antoni Herbari excursionista. Guia de les 111 plantes més freqüents i útils per al senderista valencià
-
La fitoteràpia o ús de les plantes medicinals és una saviesa mil·lenària que han fet servir els nostres avantpassats per tal de guarir-se de les malalties i infeccions més comunes. Amb l'aparició dels fàrmacs als segle XX aquest ús ancestral va anar minvant fins quasi la desaparició. Ara, amb la necessitat social de reconciliar-se amb la natura torna l'interés per aquesta ciència que barreja la botànica, la farmacologia i la medicina.
IECMA (Institut d'Es...
Orengo Contreras, Antoni Herbari medicinal. Guia de les plantes remeieres valencianes més comunes
-
Aquest treball és el resultat d'anys d'observació, d'interpretació i de recerca. Constitueix una llepolia visual (en paraules del seu autor) a la que no ens podem resistir i a través del qual se'ns convida a contemplar aquestes meravelloses plantes i gaudir-ne a través de tots els nostres sentits.
Ajuntament de Xaló
Pont Font, Toni Orquídies de Xaló. Mirades cap a Xaló
Materies
ON TROBAR-NOS
C/ Blasco Ibáñez, 50 baix
3760 - Ondara
Tel. 965757237
Email: macma@macma.org
CONTACTE:
-
Cultura i Patrimoni:
659 219 476 - macma@macma.org -
Joventut. Xarxa Jove Marina Alta:
680 516 149 - xarxajove@macma.org -
Servei Mancomunat d’Arxius:
653 492 156 - macmaarxius@gmail.com -
Secretaria:
96 575 72 37 - secretaria@macma.org